VIRALLINEN NIMIPamina KIRROTUsuomenhevonenKASVATTAJAKirveltäjä
LEMPINIMIMiinaVÄRIrautiasOMISTAJAViivi L.
SYNTYMÄPÄIVÄ + IKÄ18.11.2006     SÄKÄ160 cmKOTITALLICecilié Stud
SUKUPUOLItammaMERKIT-REKISTERINUMEROVH-13465

 

ERJ I-palkittu joulukuun 2007 tilaisuudessa pistein 127
YLA2-palkittu syyskuun tilaisuudessa 2007 pistein 110
SLA-I-palkittu lokakuussa 2007 pistein 93
A-luokka Yenevan kasvattajapäivillä helmikuussa 2008 pistein 98


MIINA - HYPPYLAHJOJA JA ITSETIETOISUUTTA

Ostin Miinan edelliseltä omistajaltaan 12-vuotiaana, eli jo vanhana estekonkarina. Kun kävin katsomassa neitiä, sain vastaani karsinasta minua uteliaana tuijottavan kauraturvan, hamuavan taskuani. Jo ensimmäisestä makupalasta asti tuo tamma valloitti sydämeni.

Koeratsastuksessa selvitin, että Miina tietää mitä tekee, kuitenkin ratsastajaansa kuunnellen. Hypyt kantavat kauniisti, ja pitää myöntää että Kirveltäjä on onnistunut jälleen kerran kasvatustyössään. Estekentillä Miina painaa eteenpäin sitä tahtia, että ennemmin tulee vähän pidättää, kuin kehottaa vauhtiin. Yhtäkään kieltäytymistä en ole tähän mennessä nähnyt tältä neidiltä. Koulukentillä menestys ei ole aivan ollut toivottua, mutta olemmekin panostaneet esteisiin sitäkin enemmän. Askellajit neitokaisella ovat todella kauniit.

Ceciliéen saapumisen jälkeen Miina otti paikan kodikseen parissa päivässä. Ensimmäisenä päivänä tammuska vähän ujosteli muita hevosia, mutta jo kolmantena tuntui eläneen karsinassaan koko elämänsä - ja tietää myös tarkalleen ruoka- ja hoitoajat. Harjauksen aikana neiti nauttii selkeästi, välillä jopa torkahtelee. Jos harjaus loppuu tamman mielestä liian ajoissa, voi seurauksena olla pientä pyörimistä ja hellävaraista tönimistä, mutta kaikki tapahtuu 'pilke silmäkulmassa'. Erityisesti pään harjaus on Miinasta erittäin mielenkiintoista ja nautinnollista, ja saatat saada todella närkästyneen turvan eteesi, jos olet hommissa kiireessä. Miina myös huomauttaa kaviota nostamalla tai kuopimalla ja koputtelemalla, jos olet tämän tärkeän toimenpiteen unohtanut.

Miina tykkää laumatarhailusta ja laitumilla olosta ja onkin ottanut jo lauman vanhimman ja viisaimman paikan. Miina tuntuu tietävän, että elämänkokemusta täytyy jakaa ja siinä sivussa vähän pomotella opettavaisesti muita hevosia. Yksin tarhassa mieli on maassa, Miina ei ole ollenkaan oma itsensä, vaan pyörii ja hyörii epätoivon vimmassa. Osana laumaa Miinalla on selkeästi jalat maassa ja rauha käytöksessä, mitä nyt pieniä kahakoita välillä sattuukin. Auringon paahtaessa Miinalla on tapana johtaa lauma laitumilla varjoon ja juomapaikalle.

Estekisoissa Miina nauttii ihmisvilinästä ja pitää jöötä jopa kilpailutarhoilla. Itse suoritusta tehtäessä keskittymiskyky on loistavaa luokkaa, ja esteiden ylittäminen tuntuu menevän kuin liitäen. Jos huomaat meidät Miinan kanssa kisoissa, tule ihmeessä sanomaan hei ja tutustu Miinatätiin - mamma on erittäin kiinnostunut uusista ihmisistä ja tutustuu varmasti sinuunkin mielellään.
 
 

KILPAILU-URA Kilpailukokemuksistani voit lukea täältä.

  

Kuvista kiitokset apirkah:lle, kopiointi kielletty. (Luvat kunnossa.)


 
SUVUSTANI

Miinan isä, K.I. Unikuva oli hieno estepainotteinen suomenhevosorii, joka ehti elämänsä aikana saavuttaa 9 sijoitusta ERJ:n alaisista kilpailuista. Tämä poika hyppäsi ratana 100 senttiä, koulua Unikuva taitoi helppo B-tasolle asti. Kaiken lisäksi tämä 150-senttinen herra saavutti esikantakirjauspalkinnon. K.I. Unikuvan isä, Pilven-Peto sitten olikin koulupainotteinen sh-ori, joka kilpaili aikanaan paljon helpoissa luokissa. K.I. Unikuvan lisäksi tällä oli lukuisia jälkeläisiä, joista muutama onkin saavuttanut jonkinmoista mainetta koulukentillä. Luonteeltaan Pilven-Peto oli hellyyttävä, jonka vuoksi se olikin haluttu jalostusorii. Hyvän luonteensa lisäksi orin hieno väritys ja menestys houkuttelivat tammojen omistajia astutuspäätöksiin. Pilven-Pedon vanhemmat olivatkin sitten jo erittäin tuntemattomia - Pilven-Pedon isä, Raja-Roomeo, siitti maailmaan muutaman muunkin jälkeläisen, mutta sen kilpailu-ura oli todella vähäistä - emä, Ennustus oli sitten kenttäpainotteinen tamma, joka valitettavasti siirtyi laukkailemaan vihreämmille laitumille hyvin nuorena, pian Pilven-Pedon syntymän jälkeen. Muita jälkeläisiä tammalla ei ehditty saada, ja neidin kilpailu-urakin oli vasta aluillaan. K.I. Unikuvan emä, Onnetar oli menestynyt tamma näyttelykehissä, todellinen kaunotar. Hieno tamma kilpaili vakuuttavasti 21-vuotiaaksi asti ja säilyi hyväkuntoisena loppuunsa asti, mutta siitä huolimatta sen taidot toivat mukanaan vain muutaman sijoituksen ja voiton helpoista koululuokista. Onnettarella oli K.I. Unikuvan lisäksi 7 varsaa, joille oli tarkoitus periyttää tamman upeaa luonnetta ja kaunista rakennetta. Onnettaren isä, Tunari ei ollut nimestään huolimatta ollenkaan sähläävää sorttia, vaan kouluratsastuksen parissa oikein menestynyt herrasmies, jolla oli niin hyvä luonne kuin upea kilpailu-urakin takanaan. Kuitenkin sen omistaja käytti oria jalostukseen erittäin harkitusti, joten montaa jälkeläistä se ei tähän maailmaan siittänyt. Onnettaren emä taas, Orpotyttö siirtyi pelkkään siitoskäyttöön jo varhaisessa vaiheessa loukattuaan oikean takajalkansa pahoin kilpailuissa. Luonteeltaan ja muodoiltaan tamma oli aivan kuten Onnetarkin, eli erittäin kaunis ja siitoskelpoinen.

Miinan emä, Intomilla on aivan eri maata kuin Miina, mistä lie siis luonteensa perinyt - varmastikin isänsä puolelta. Intomilla on erittäin mielenkiintoinen suomenhevospakkaus, jolla riittää pukkisarjoja ja rohkeutta vaikka muille jakaa. Jo väriltäänkin neiti on upean musta. Tämä 110 senttiä hyppäävä neiti on painotettu esteratsastukseen, ja Miinan lisäksi jälkeläisiä on kaksi. Intomillan isä Roomeopoika oli myös luonteeltaan vauhdikas menijä ja erittäin selkeästi periyttänyt tämän ominaisuuden myös Intomillaan. Upea ori kantakirjattiin kolmannella palkinnolla, vaikka jälkeläisiä ei herralle paljon kertynytkään sen oikuttelevan luonteen vuoksi. Säkää herralla oli huimat 174 senttiä. Roomeopojan isä Romppuli on nykyinen ruuna, jolta löytyi säkää huimaakin huimemmat 176 senttiä. Nuorena oriina herra kilpaili esteluokissa, sittemmin ruunaamisen jälkeen on rauhoittunut selkeästi ja on siirretty tuntihevoseksi. Roomeopojan emä Reppuliina on jo lähes 30-vuotias eläkeläinen, jolla on oikein mukava luonne. Nimensä se on saanut muiden sisarustensa tavoin Taru Sormusten Herrasta-trilogian mukaan, jonka ansiosta tämä tamma tunnetaan kasvattajineen. Reppuliina kilpaili kouluradoilla saavuttaen hienoja suorituksia helpoissa luokissa. Intomillan emä, Nasukka, on erittäin upealuonteinen tamma, jolta säkää löytyy sen 150 sentin verran. Intomillan lisäksi tämä esteratsu on saattanut maailmaan jo 11 varsaa. Estekapasiteettia löytyy 100 senttiin asti, ja uransa huippukohdan Nasukka koki saavuttaessaan Lokalahden Suomenhevosmestari 2004-tittelin. Nasukan isä, Napoleooni, oli oikein laiska oriksi, eikä sitä olisi oriksi tunnistanut, jollei olisi jalkoväliin kurkannut. Tämä myös ratsukoulutettu ori on 149 senttiä korkea ja ratsukoulutuksesta huolimatta herralla lähinnä ajetaan valjakkoa. Nasukan emä Trelinella oli erittäin ihmisrakas ja yhteistyökykyinen tamma, jolla ei ystävällisen lempeää katsetta katsellessa voinut olla hymyilemättä. Parhaina kilpailuaikoinaan se saavutti hyviä tuloksia jopa 120 sentin luokista.

         PAMINA KIR
         sh-t, 157 cm
K.I. Unikuva
(9 ERJ-sijoitusta)
Pilven-Peto
Onnetar
Intomilla
(1 ERJ-sijoitus)
Roomeopoika
Nasukka


JÄLKIKASVU

Miina tulee saamaan elämänsä aikana max. 7 jälkeläistä. Astukseen tamma on käytössä vain estepainotteisille suomenhevosille ympäri vuoden.

s. 26.11.2006 Marjametsän Jenina (isä. Valon-Iltatähti)
s. 21.04.2007 Marjametsän Vilho (isä. Hervoton VOE)
s. 05.06.2007 Marjametsän Palikka (isä. Wäinämöinen)
s. 19.08.2007 Sannin Ikineito (isä. Sannin Verivelka)
s. 03.09.2007 Sannin Miro (isä. Humun Tiitus)
s. 07.10.2007 Sannin Varaslähtö (isä. Sannin Verivelka)

ESTEVALMENNUS 10.9.2007

Kommentit: Pamina KIR oli melko hermostunut valmennuksessa ja sarjojen välillä steppasi. Lähestymiset epäonnistuivat melko usein, mutta itse hypyt olivat hyviä. Lopputunnista tamma kuitenkin alkoi rentoutumaan ja esteitä pystyttiin nostamaan. Suosittelen tekemään paljon keskittymistä vaativia tehtäviä, jos ne saisivat tamman rauhoittumaan.

ESTEVALMENNUS 2 10.9.2007

Kommentit: Vauhtia löytyi, mutta tyyliä myös. Hienosti pidit Miinan kurissa etkä antanut sen kaahotella kunhan radan hyppäämiseen päästiin, yksittäisillä vielä hieman revittelitte. Hieman voit kuitenkin pehmentää tuntumaa, Miina oli aika kankea koko valmennuksen ajan - uskoisin että tamma rentoutuu ainakin vähän jos saa suusta tilaa. Ohjista ei tarvitse pitää niin lujaa kiinni, tee mieluummin puolipidätteitä. Pidätä ja myötää vuorotellen, se toimii useimmilla hevosilla. Ponnua löytyi teiltä kummaltakin esteille ja tasapaino oli pariskunnalla hanskassa. Istunta yleisesti ok. Perusistunta kunnossa, esteistunta vakaa, kevyt istunta haparoi vähän. Muista paino kantapäille ja pohkeet kiinni kyljissä. Hyvin tehty kummaltakin!

ESTEVALMENNUS 11.9.2007

Kommentit: Pamina KIR oli vähän löysä alkutunnin kouluharjoituksissa. Otimme Miinalle väliin pari estettä ja energiaa tuntui löytyvän sen jälkeen kunnolla. Pohjeapujen kanssa tamma pisti vastaan, ohjasavut tuntuivat kuitenkin menevän läpi hyvin. Suosittelen verryttelyssä ottamaan tamman kanssa paljon siirtymisiä ja temmonvaihteluita.

ESTEVALMENNUS 01.10.2007

Kommentit: Miina oli komea näky paikalle saavuttuaan ja siitä uhkui hirveästi energiaa, valmennuksen loputtuakin! Ratsukon yhteistyö pelasi läpi tunnin, eikä juuri mikään tuottanut teille ongelmia juuri sinä päivänä. Ratsastajan katse oli hyvin mukana joka esteellä. Rata ei tuottanut ollenkaan ongelmia, vaan kaikki sujui kuin vettä vaan. Miinalle varmasti vaikeinta oli muuri ja aaltoesteen, joita lopputunnista hypättiin. Sarjatkin menivät oikein hienosti tammalta. Estettä lähestyessä ratsastajan tulisi muistaa nojata hieman enemmän taaksepäin, sillä nyt nojaat enemmänkin tamman kaulan tasolla kuin varsinaisessa kevyessä istunnassa.

ESTEVALMENNUS 27.10.2007

Kommentit: Miina reipasteli koko tunnin ihan kunnolla - juostiin esteet läpi, ryminällä melkeinpä. Kieltäytymisen harkitsemistakaan ei tässä itsevarmassa senioritammassa nähnyt, mutta melko vauhdikasta meno kyllä oli. Käytä harkitusti pohkeita ja ääniapuja, sillä Miina vain kiihdytti vauhtiaan jokaisen pohkeenpainalluksen jälkeen. Sellaisessa menossa sekoavat jo askeleetkin, ja seurauksena on äkkiä puomin pudotus.

ESTEVALMENNUS 4.11.2007

Kommentit: Alkulämmittely oli liian jäykähköä ja kehoitin monesti suhtautua olemaan aktiivinen hevoseen sekä saada reaktion niin hevosesta että se alkaisi olemaan myös ystävällinen sinulle ja alkaisit käyttämään ulkoapuja enemmän. Arvostan teidän keskittymiskykyä, oli upea katsoa miten loistavasti suhtauduit hevoseen myös saamalla hiukan entistä enemmän rohkeutta kun alettiin hypätä isompaa estettä, lähestymisetkin meni juuri oikein mutta muista pitää mielessä puolipidäte. Vinkkinä sanoisin sen että tee enemmän taivutusharjoituksia, näin hevonen alkaa kerätä itseään kokoon ja saamaan luottamusta myös sinulta.

ESTEVALMENNUS 22.11.2007

Kommentti: Hyvin ja tarkasti yhteen työskentelevä ratsukko. 8 kouluarvosanana.

PÄIVÄKIRJA

Miinan päiväkirjassa merkintöjä yhteensä 5.

PÄIVÄKIRJA

13.8.2007 - IRL-viikko 33 - CES-kauden III ensimmäinen kesäkuukausi ennen laidunkuuta

Tänään oli juuri tyypillinen kesämaanantai, kevään viimat olivat jo väistyneet ja lämmin ilma oikein puhalsi vastaan, kun tulin ykköstallilta aamutallia tekemästä hetkeksi ulos päivänpaisteeseen, ennen kakkostallille menoa. Talleissa ei onneksi ole ollenkaan kuuma, sillä ilmastointi toimii oikein hyvin ja kunnollisesti. Kuten aina, Miina nytkin seurusteli Mimmin kanssa höristen, kun aamulla menin kolistelemaan talliin. Aloitin hevosten tarkistamisen siirtyen Sillasta Vilmaan ja lopulta rutiinilla Miinaan. Miina vaikutti hermostuneelta ja mielessäni kävi, että jos varsalla ei olekaan kaikki hyvin. Alkusäikähdyksen jälkeen kuitenkin Miina touhusi tarkistusten kanssa niin normaalisti pilke silmäkulmassa, ettei enää huolen häivääkään verhonnut hyvää mieltäni. Tamma vaikutti olevan oikein hyvässä kunnossa lukuunottamatta vanhaa haavaa oikeassa etujalassa, jota vielä puhdistelin uudelleen. Jätin Miinan siis huoletta karsinaansa ja suljin vielä lopuksi karsinan yläosan valmiiksi ruokailua varten.

Pöperöiden sekoittamisessa menikin pieni tovi vaikka Eve häärikin apuna - hänen kanssaan me juttelimme suunnitellen Miinan tulevan varsan koulutusta. Neiti alkaa olla jo aika viimeisillään, ja varsan uskotaan syntyvän viikon sisällä. Myös Pipsa on kantavana, mutta hänen varsansa syntyy vasta myöhemmin.

PÄIVÄKIRJA

14.8.2007 - IRL-viikko 33 - CES-kauden III ensimmäinen kesäkuukausi ennen laidunkuuta

Miina on vakituisesti iltapäivätarhauksessa, joten päätin sitten tänä tiistaiaamuna lähteä neidin kanssa vähän jaloittelemaan siinä puoli kahdeksan aikaan. Tammalla tuntui olevan energiaa, joten talutuksen lisäksi ravasimme vähän helteessä, joskin jouduin pidättelemään neitiä vähän, jotta pysyin itse juoksuaskelillani perässä. Mitään sen rankempaa liikuntaa emme uskalla enää Miinalla tässä vaiheessa kantoa harjoittaa, jottei varsalle vain käy mitään katastrofaalista. Takaisin tallille tullessamme neiti oli jo todella hiessä kuumasta ilmasta johtuen, joten menimme suoraan pesukarsinalle ykköstalliin. Siellä Eve ottikin ohjat käsiinsä, jotta pääsisin treenaamaan vielä pari muuta hevosta ennen päiväruokintaa.

PÄIVÄKIRJA

15.8.2007 - IRL-viikko 33 - CES-kauden III ensimmäinen kesäkuukausi ennen laidunkuuta

Tulin ykköstalliin siinä puoli kahden aikaan tuomaan aamupäivätarhauksen hevosia sisään Even kanssa. Miina höristeli todella pirteänä karsinassaan haluten ruokaa. Sitä ennen kuitenkin päätin putsata neidin karsinan uudestaan, sillä neiti oli myllännyt paikan kummaksi, ilmeisesti varsa on aika eläväinen tapaus. Miina yritti hetken näyttää surkeaa naamaa, mutta päästessään toiseen karsinaan putsauksen ajaksi tuo tamma alkoi tutkia uutta paikkaa pirtsakan oloisesti ja hörähtelikin hieman juoma-automaatin käytön välissä. Kun olin saanut homman hoidettua, tulikin Eve jo tuomaan ensimmäisiä päiväpöperöitä ja minä sitten hainkin loput vietyäni Miinan ensin karsinaan. Kun kuljin Miinan ohi viemään muille hevosille ruokaa, kurkistin nopeasti tamman karsinaan ja siellä tuo neiti mussutti tyytyväisenä sapuskaansa. Lisäsin vielä ohikulkumatkalla tulevalle mammalle porkkananpalasen.

PÄIVÄKIRJA

20.9.2007 - IRL-viikko 38 - CES-kauden III syystalvikuukausi

Pakkaset alkavat kiristyä öisin ja aamuisin huurre peittää maan. Miina on silti ollut toimessaan viimeisimmästä varsastaan, Sannin Mirosta. Upea oripoika syntyi kolmas päivä ja odottelemme innolla pojun kasvua ja kehitystä yhtä upeaksi estehevoseksi, kuin Miinakin on. Ilmoitin tänään Miinan syyskuun YLA-tilaisuuteen, saa nähdä, miten käy.

PÄIVÄKIRJA

9.2.2008 - IRL-viikko 6 - CES-kauden V alkukesä

Kevät alkaa kohottaa päätään, mutta Miina on 20 vuoden iästään huolimatta vielä ihan reippaassa kunnossa ikäänsä nähden. Pari päivää sitten teimme raskaahkon reissun Yenevaan Sirjan kanssa kasvattajapäiville ja johan pomppasi - Miina antoi itsestään loistavan kuvan ja neiti palkittiin lopulta tänään paljastuneessa tuomarityössä A-luokan kasvatiksi, kahdella pisteellä vajaana täysistä (98/100)! Jälleen kerran tästä tammamammasta saa olla todella ylpeä ja Sirjaa onnittelin roppakaupalla A-luokan kasvattajuudesta. Myös Tiina ja Raisa olivat matkassa mukana, Tiina pokkasi 82 pisteellä myös A-luokan, ja Raisa jäi valitettavasti yhden pisteen päähän A-luokasta. Ohessa hieno banneri, jonka Yeneva lahjoitti kasvattajapäivien parhaalle kasvatille. :)

Pisteet: 30 + 20 + 20 + 13 + 15 = 98 pistettä, A-luokka
Kommentti: Ooh! Upea tamma! Tästä on todellakin pidetty huolta! Kilpailumenestys on kiitettävä, sukutaulu- ja selvitys erittäin hyvät, luonne hyvä ja vanhemmilla ihan kivasti menestystä. Kaksi pistettä vaille täydet pisteet! Vanhempien kilpailumenestyksestä olisi voinut saada kaksi pistettä enemmän. Lisäpisteitä tamma sai kilpailuista, kuvista, jälkeläisistä, valmennuksista, laatuarvostelupalkinnoista ja päiväkirjamerkinnöistä! Ihana tamma!


Sivuilla esitelty hevonen on virtuaalihevonen ja täysin mielikuvituksen tuotetta. Hevosen tiedot eivät liity mitenkään mahdollisiin kuviin, ja kaikki yhtäläisyydet oikeisiin hevosiin ovat puhdasta sattumaa. This horse is a Sim-Game horse - nothing exist in real life. If something matches with real life, it's only a pure coincidence and this Sim-Game horse doesn't have anyhing to do with the horse in photographs on this page. What is this?