VIRALLINEN NIMIErilan NoitaROTUsuomenhevonenKASVATTAJANoora Mäkeläinen FIN
LEMPINIMINoitaVÄRIrautiasOMISTAJAViivi L.
SYNTYMÄPÄIVÄ + IKÄ26.12.2006     SÄKÄ157 cmKOTITALLICecilié Stud
SUKUPUOLItammaMERKIT-REKISTERINUMEROVH-28547


NOITA - MONIPUOLINEN PAKKAUS NIIN RATSASTUSTAIDOILTAAN KUIN LUONTEELTAANKIN.

Noita - tämän tytön kanssa ei tule tylsää. Jo nimen persoonallinen säväys antaa esimakua tamman luonteesta - millainen hevonen on samaan aikaan utelias, kunnioittava, yhteistyökykyinen, luotettava ja hyväkäytöksinen, mutta samalla kuitenkin rauhallinen, 'tarvittaessa' itsepäinen ja erittäin kunnianhimoinen?

Noita on karsinassaan rauhallinen ja utelias vieraita kohtaan. Ruokinta-ajat sujuvat rauhallisesti ja tamma odottaa erittäin kiltisti omaa vuoroaan, hoitaessa taas neidin pirteä uteliaisuus piristää masentavimmankin päivän. Pieni pyöriminen huonona päivänä ja harjojen utelias tutkiminen - kuten myös kavioidennostoprosessi voivat viedä tuskanhikeä ja aikaa, mutta taatusti myös naurahduksia ja innon hirnahduksia. Ikinä ei tämä Noidan piirre ole minua ärsyttänyt, vaikka monia hevosenomistajia käytös tuntuisi rasittavan. Vieraan hoitajan saapuessa karsinaan Noita kuitenkin käyttäytyy parhaimmillaan, seisoo ylväänä harjauksen ajan ja nostaa kaviot ensi merkistä. Pieni viha-rakkaus suhde meillä siis.

Tarhalta ja laitumilta Noita laukkailee uteliaana hakijaansa vastaan, ja vielä enemmän elämäniloa näkee viedessä tammaa sinne. Kun joka nurkka on tutkittu, etsii Noita sopivan kolon ja ottaa rennosti. Muiden hevosten seura ei tammaa häiritse ollenkaan.

Ratsastaessa Noita on upea - kaikki loistavan ratsun piirteet samassa hevosessa. Kunnioitus, luotettavuus ja yhteistyökyky näyttävät kyntensä päivästä toiseen, ja nämä ominaisuudet antavat myös ratsastajalle paljon. Taidoiltaan Noita on yhtä hieno hevonen, kuin ratsastettaessakin - kouluratsastuksessa taipuu kiemuroihin koulutustasonsa mukaan loistavasti, ei enempää eikä vähempää, esteratsastuksessa uskomatonta sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä - tuon esteen yli minä pääsen, varmasti pääsen! Maastoesteillä samat ominaisuudet toistuvat. Maastolenkeillä taas Noita osaa ottaa rennosti, eikä turhaan kiirehdi, kun ei tarvitse.

Ratsastuskilpailuissa Noita osaa todellakin ylittää itsensä - jos se suinkin on mahdollista treenien jälkeen. Paljon hevoselta vaativissa kenttäkilpailuissa Noita on parhaimmillaan, sillä silloin tamman kunnianhimo pääsee esiin, kuten myös yhteistyö ratsastajan kanssa.

KILPAILU-URA Kilpailukokemuksistani voit lukea täältä.

     


Kuvista kiitokset Emmi L.:lle, kopiointi kielletty. (Luvat kunnossa.)



KATSOPPAS TÄTÄ SUKUA! Mimmin isä, Erilan Uskoton, on Mimmin kasvattajan Noora Mäkeläisen ykköskenttäratsu. Ratsukko on esim. saavuttanut kakkossijan kansallisissa kenttäratsastuksen mittelöissä ja kerran jopa voittanut alueelliset kenttäratsastuskilpailut. Näiden lisäksi löytyy Uskottomalta 15 sijoitusta, joista 8 voittoa Suomen sisällä järjestetyistä kenttäkilpailuista. Lisäksi komea ori kantakirjattiin toisella palkinnolla. Myös oriin rakenne on loistavaa ratsutyyppiä: ryhdikäs, pitkäkaulainen, ei kovin pitkärunkoinen, pieni pää, viisto lapa ja selväpiirteinen säkä. Luonteeltaan Uskoton on tyypillinen suomipoika - välillä hieman juro, mutta kultainen sydän ja herttainen mieli (=suomenna, kiltti, luotettava ja halukas tekemään kunnolla töitä). Uskottoman vanhemmat, Pikku-Kiipijä ja Mansikkaunelma ovat myös kenttäratsuja parhaimmillaan, molemmat KTK-III ja taidoiltaan hyvin monipuolisia ratsuja. Mikään tämän haastavan yhdistelmäkilpailun osista ei tältä parivaljakolta ole jäänyt vähempiarvoiseksi, vaan kaikki osat maastoesteitä myöten on aina painettu kunnialla, sillä yhteensä näiltä isovanhemmilta löytyy 37 sijoitusta kotimaan kenttäkilpailuista.

Mimmin emä, Nätti-Tyttö on myös kenttäratsastuksen saralla kunnostautunut neitokainen, joka käyttäytyy nimensä mukaisesti kauniisti ja on oikein hieno rakenteeltaan. Esikantakirjattu tamma on tähän mennessä saavuttanut suosiota ja mainetta lähinnä alueen viime vuosien kenttäratsastuskilpailuissa, sijoituksia kuitenkin jo 9. Noora Mäkeläiselle Nätti-Tyttö tuotiin Etelä-Lapista vähän vieraammalta suomenhevoskasvattajalta. Henkilökohtaisesti kasvattaja ei tuntenut Nätti-Tytön, saati sitten Pomminvarman ja Purupekan taustoja, mutta varmaa on, että molemmat loistivat niin koulussa kuin esteillä ja maastossakin. Kilpailujen kiertäminen ei ollut emän puoleisten isovanhempien elämäntehtävä, mutta yhteensä heillä on sijoituksia Etelä-Lapin, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan kenttäkilpailuista 10. Luonteeltaan heidän kerrotaan olleen pomminvarmoja ratsuja ja muutenkin hyväluonteisia ja -rakenteisia hevosia.

Tutustuthan myös täyssiskooni Mimmiin?

         ERILAN NOITA
         sh-t, 157 cm
Erilan Uskoton
sh-o, 158 cm
Pikku-Kiipijä
sh-o, 156 cm
Mansikkaunelma
sh-t, 159 cm
Nätti-Tyttö
sh-t, 156 cm
Pomminvarma
sh-o, 159 cm
Purupekka
sh-t, 154 cm


KENTTÄVALMENNUS 19.9.2007 (koulu)

Kommentit: Yhteistyöhaluinen ja upea tamma, osasi liikkeet hyvin ja oli luottavainen ratsastajaansa kohtaan, homma sujui hyvin, eikä tamma häiriintynyt ulkopuolisista virikkeistä, tms. upeaa menoa alusta loppuun, varmasti upea myös esteillä!

KENTTÄVALMENNUS 9.10.2007 (erikoisesteet)

Kommentit: Päättäväinen tamma, jolla oli hyvä tyyli hypätä, kaikesta mentiin yli ja vaikka välillä näytti ettei kapasiteetti riitä, venytti tamma itsensä niin, että varmasti mentiin yli mistä vain, loistava kisakumppani hieman vähemmän kokeneelle.

ESTEVALMENNUS 10.11.2007

Kommentit: Ehdottomasti tunnin paras parivaljakko. Välillä näytti aivan siltä, kuin Noita ei olisi saanut mitään käskyjä, vaan toimisi ajatuksen voimalla. Tamman päättäväisyys ja luottamus ratsastajaansa paistoi kauas esteiltä. Todella hyvä hyppy tyyli ja menonne oli todella upeaa katseltavaa!

JÄLKIKASVU

01.11.2007 Sannin Traumavelho (i. Traumakokemus)


Sivuilla esitelty hevonen on virtuaalihevonen ja täysin mielikuvituksen tuotetta. Hevosen tiedot eivät liity mitenkään mahdollisiin kuviin, ja kaikki yhtäläisyydet oikeisiin hevosiin ovat puhdasta sattumaa. This horse is a Sim-Game horse - nothing exist in real life. If something matches with real life, it's only a pure coincidence and this Sim-Game horse doesn't have anyhing to do with the horse in photographs on this page. What is this?