Virtuaalinen arabian puoliverinen - AWB

Arabian puoliverinen on lämminverisiin ratsuhevosiin luettava rotu, joka toimii loistavasti esimerkiksi kouluratsastuksessa. Jalostuksessa käytetään arabialaista täysiveristä (ox) ja kevyitä lämminverisiä ratsuhevosia (puoliverisiä).

Rotumääritelmä
- Yleisvaikutelma: Kaunis, jalo, elegantti, ryhdikäs, sopusuhtainen ja moderni urheiluhevonen. Ratsuhevostyyppinen.
- Korkeus: Säkäkorkeus min. 150 cm, ihanteellinen korkeus 158-172 cm.
- Väri: Kaikki värit kirjavaa lukuunottamatta sallitaan, valkoiset merkit ja sekakarvat ovat yleisiä.
- Häntä: Häntä on korkealle kiinnittynyt
- Pää ja kaula: Ihanneprofiili on aavistuksen kovera, suora sallitaan. Kyömyä päätä ei sallita. Pään tulee olla jalo ja sopusuhtainen, kaulan elegantti ja riittävän pitkä (ei lyhyt), hyvin muodostunut ja kiinnitys lapoihin hyvä. Pään ja kaulan liittymä hyvä.
- Runko: Tiivis ja syvä runko. Säkä selväpiirteinen, lavat pitkät, lautaset pitkähköt ja vahvat. Selkä vahva, lihaksikas ja lyhyehkö - pitkähkö selkä sallitaan, mutta pitkä selkä lasketaan virheeksi.
- Jalat: Kovat ja kestävät jalat, kaviot kovat. Jalka-asennot hyvät.
- Liikkeet: Lennokkaat ja kevyet. Matkaavoittavat askellajit.
- Luonne: Yhteistyöhaluinen, eteenpäinpyrkivä ja selväpäinen, helposti käsiteltävä. Suorituskykyinen ja soveltuva kaikkiin ratsastuslajeihin, varsinkin koulu- ja esteratsastukseen.

Ei-toivottavaa on raskas, epäurheilullinen ja epäsopusuhtainen rakenne, raskas ja epäjalo pää, pienet silmät sekä puuttellinen sukupuolileima.

Jalostukseen hyväksyttävät rodut: arabialainen täysiverinen, trakehner, hannover, holstein, brandenburg, baijeri, oldenburg, mecklenburg, reininhevonen, westfaleninhevonen, FWB, SWB, KWPN, selle francais, irlanninpv, englanninpv, slovakian ja slovenianpv, tanskanpv.

Ox-veriprosentti tulee olla väh. 12,5%. Sukutauluun tulee merkitä vanhempien rodut ja awb-vanhemmilla myös veriprosentti tai sukua selvittämään polveutumista. AWB'n ulkomuoto vaihtelee veriprosentin mukaisesti, mutta sen tulee aina näyttää urheiluhevoselta ja jalostuksessa pyrkiä rotumääritelmän mukaiseen ulkomuotoon.

Esimerkkihevosia IRL: Kazmere Armani

Rotumääritelmä © Kati K. ja Viivi L. 2009